Chisinau. Ce ai de vazut in orasul din piatra alba?

/Chisinau. Ce ai de vazut in orasul din piatra alba?

Chisinau. Ce ai de vazut in orasul din piatra alba?

Da! Orasul din piatra alba! Este corect sa ne adresam astfel atunci cand vorbim despre Chisinau, iar sintagma nu este aleasa in mod intamplator. Majoritatea cladirilor din capitala Republicii Moldova sunt construite din piatra de calcar, iata explicatia.

Chisinau, un oras puternic interesant, un oras care spune povesti soptite, dar cu mesaje profund implantate in constiinta celor care locuiesc aici. Atunci când pomenesti despre Chisinau ca si destinatie turistica este imposibil sa nu-ti vina in minte „gustul” vinului, „mirosul” bomboanelor Bucuria, „aroma” berii Chisinau, dar si „fragezimea” produselor de panificatie Franzeluta.

Inainte de a-ti spune ce ai de vazut in orasul din piatra alba, trebuie sa cunosti faptul ca acest oras minunat, Chisinau, a fost fondat in 1436 ca si asezare monahiceasca pentru calugari. Astazi, cel mai mare oras din Moldova este centru industrial, economic si comercial al Republicii Moldova. In plus, din Chisinau pleci catre doua dintre cele mai frumoase crame din Republica Moldova, dar despre asta vom discuta mai târziu.

Acum lasa-ma sa-ti spun ce ai de vazut in orasul din piatra alba.

Iti place sa te pierzi in mare de informatii pe care ti le pune la dispozitie lumea muzeelor? Perfect. Chisinau sta foarte bine la acest capitol.

1. Muzeul Pedagogic Republican – fondat in 1974, muzeul contine o colectie impresionanta de materiale apartinand invatamantului public din Republica Moldova (documente, fotografii, reproduceri, fotografii, reproduceri, manuale scolare, programe si planuri de invatamant din perioada 1940 – 1995).

2. Muzeul de Arte Plastice a fost fondat, initial, in 1939 de catre sculptorul si pictorul Alexandru Plamadeala si alti artisti plastici basarabeni. In anul 1941, muzeul este evacuat si dispare aproape in intregime, insa anul 1944 il readuce in atentia iubitorilor de arta cu o colectie care la inceput continea 51 de tablouri, 5 sculpturi si 49 de foi grafice, toate aduse de la Moscova. In prezent contine circa 30 mii de exponate achizitionate de la artistii plastici basarabeni, de la colectionari si din alte surse.

3. Muzeul Satului este un muzeu etnografic sub cerul liber care „afișează” satul basarabean autentic din secolele XVIII-XIX. Muzeu Satului care poate fi vizitat astăzi a fost inaugurat pe 18 mai 1995 și se deschide la porțile orașului, zona Botanica. Pe o suprafață de 150 ha se „așează” 6 zone etnografice, 165 monumente: mori de vant, mori de apa, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodaresti, crucifixe, un han, o crasma etc.

4. Muzeul National de Istorie a Moldovei isi are nucleul in sectiile Arheologie si Istorie Antica, Istorie Medievala, Istoria Basarabiei, Istoria Contemporana si de Tezaure. Muzeul gestioneaza si pastreaza peste 263.000 de exponate, din care 165.000 sunt piese din Patrimoniul National. Direcțiile Muzeulului National de Istorie a Moldovei pastrarea si conservarea vestigiilor istorice, cercetarea stiintifica a perioadelor istorice si a exponatelor concrete referitoare la teritoriul Republicii Moldova si activitatea de popularizare a istoriei, in special prin expozitii si alte activitati.

5. Muzeul Memorial al Voluntarilor Bulgari a fost inaugurat in anul 1969 in incinta unei capele construite in memoria victoriei Rusiei in Razboiul Ruso-Turc din anii 1877-1878. Pe locul unde se afla acum muzeul, la 12 aprilie 1877 s-a dat citire declaratiei de razboi facuta Imperiului Otoman de catre Rusia. Tot aici a avut loc parada trupelor rusesti si a celor trei detasamente de voluntari bulgari, formate la Chisinau si transformate mai târziu in baza de constituire a armatei bulgare.

Inainte sa te invit sa citesti mai departe, lasa-ma sa-ti spun ca acum este foarte usor sa faci o rezervare de calatorie spre Chisinau. Acceseaza vacanta in Chisinau!

Vrei să vizitezi bisericile din Chisinau, alege sa mergi la:

Catedrala episcopala Sf. Teodor Tiron

Construită in anul 1858 de catre negustorul Anastase Ciuflea, cladirea respectă stilul ruso-bizantin, cu o suita de turle mari si mici, toate incununate cu cupole in forma bulbului de ceapa. In plus, decorul s-a bucurat de arhitectura moscovita – arcaturi pe sub cornise si arcuri in acolada, cornise baroce rusesti deasupra ferestrelor si usilor, toate au integrat partile vechi si noi ale bisericii, obtinându-se o expresie artistica unitara. Pana in anii ’60, institutia a functionat ca si biserica, iar de atunci statutul ei clar este cel de Catedrala episcopala Sf. Teodor Tiron.

Catedrala Nasterea Domnului

Localizata in Piata Marii Adunari din Chisinau, Catedrala Nasterea Domnului a fost ridicata in anul 1836 dupa proiectul arhitectului Avraam Melnikov. Edificiul de cult este construita din piatra si caramida si are trei altare.

Iti doresti sa „testezi” aerul proaspat din Chisinau, alege sa faci o plimbare prin parcurile capitalei.

Parcul „Valea Morilor”

Centrul parcului este „insufletit” de lacul care se intinde pe o suprafata de 34 hectare, fiind „acompaniat” de un relief interesant si neobisnuit. Jumatate de teritoriu este acoperit de zone verzi „locuite” de plopi piramidali canadieni, salcie alba, castan, citeva specii de artar, tei, pini negri, sofora japoneza. In incinta parcului „Valea Morilor” se afla Teatrul de vara care are o capacitate de 5000 de locuri, cinematograful “De zi”, pavilionul de sah si joc de dame, Oraselul pentru copii “Andries”, plaja.

Parcul Valea Trandafirilor

Situat in partea de sud-est a orasului, parcul are o suprafata de 145 hectare. Spatiul verde si-a luat numele de la imensa plantatie de trandafiri care era „asezata” candva aici. Astazi, in turele pe care te invitam sa le faci prin parcul din Chisinau te vei putea bucura de o cascada de helesteie, de lacuri curatate de mal si un raulet limpede si extrem de jucauș.

Pe de alta parte, daca iti cauti o oaza de liniste, plimbari, dar si intalniri cu locuitorii din Chisinau da o raita in parcul Stefan cel Mare (fostul Puskin).

Am lasat aproape de final doua dintre cele mai impresionante puncte de atractie ale Chisinaului. Porțile orașului, doua blocuri imense pozitionate la intrarea dinspre aeroport, pe Bulevardul Dacia. Capitala Republicii Moldova este, astfel, in siguranta.

Vrei sa faci un selfie cu o personalitate?

La Chisinau te asteapta Vasile Alecsandri. Statuia clasicului literaturii române, poetului si dramaturgului Vasile Alecsandri (1821-1890) este amplasata in fata Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova.

Acum … pentru ca aminteam mai sus de cramele, carti de vizita deja pentru capitala Moldovei, ma rezum aici la ati spune ca experienta personala Castel Mimi si Crama de la Milestii Mici sunt magnific.

Acum… pentru ca aminteam mai sus de cramele, carti de vizita deja pentru capitala Moldovei, ma rezum aici la ati spune ca din experienta personala Castel Mimi si Crama de la Milestii Mici sunt magnifice.

By |2020-02-19T22:31:07+03:00februarie 19th, 2020|Excursii|1 Comment

One Comment

  1. cialis daily 10.02.2022 at 00:52 - Reply

    Very nice article, just what I wanted to find.

Leave A Comment