Atunci cand am pus piciorul in Republica Moldova, cu destinatia clara Chisinau, am stiut ca intr-una dintre cele 4 zile de stat in capitala, voi ajunge negresit la crame. E nonsens sa ajungi aici si sa nu vizitezi Paradisul vinului.
Pe lista scurta au fost Castel Mimi si Crama Milestii Mici.
Destinatii turistice langa Chisinau, atat de diferite ca si concept, dar atat de unite de licoarea lui Bachus. Pentru cunoscatori – pasionant, pentru novici – fascinant.
La ambele am ajuns cu microbuzul pus la dispozitie de partenerul Etalon Travel Agency
Castel Mimi, fabrica de vin si locatie premium pentru organizarea celor mai importante evenimente din viata
Recunosc. Dupa ce am trecut pragul Castelului Mimi, m-am intrebat ce legatura are locatia premium cu fabrica de vin despre care povestea toata lumea. Aveam sa aflu mai tarziu, atunci cand ghidul autorizat ne-a invitat sa o vizitam. Inainte de toate, am aflat urmatoarele:
„Castel Mimi este astazi fabrica de vin, crama, restaurant, hotel, spatiu de relaxare cu piscina olimpica, dar si loc de organizare evenimente. Curand va deveni si wine spa. In esenta, castelul aflat la 30 km de Chisinau este „un monument de arhitectura de importanta nationala din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, construit spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
Constructia conacului, initiata din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finisata in anul 1900. Arhitectura acestuia a fost preluata din practica franceza. Acest lucru s-a datorat faptului ca Mimi studiase viticultura si vinificatia la Montpellier. Se considera ca respectivul conac a fost primul „chateau” adevarat din Basarabia. Construit cu doua etaje din beton armat (o noutate pe atunci), castelul era considerat un edificiu modern nu doar in tinutul Bender, ci in toata gubernie. Pivnita castelului avea o capacitate de 300.000 litri de vin, pastrat in poloboace”.
Vizita in impresionanta locatie s-a finalizat cu o degustare de vin frumos organizata intr-un pranz de 5 stele Michelin. Am fost invitati sa „simtim” fiecare tip de vin – alb, rose, rosu – „acompaniat” in tandem de felul de mancare potrivit.
A fost regal pe cerul gurii!
Milestii Mici, o calatorie la 80 m sub Pamant in Universul lui Bachus
Vizita in crama de la Milestii Mici „mi-a” semanat cu o promenada pe strazile unei metropole subterane ale carei locuinte au fost construite identic din punct de vedere arhitectural. De fapt, strazilele sunt galeriile calcaroase, iar casele sunt cazele pline cu sticle de vin vechi de zeci de ani de zile.
„Minutioase sunt incercarile de a ințelege lumea infinita si simbolica a vinului. Si cum nu exista soiuri similare de vin, asa nu exista si doua vinuri identice. “Cabernet Sauvignon”, “Pastoral”, “Muscat”, “Chardonnay” – in fiecare dintre ele se gaseste sufletul creatorului, energia si inspiratia sa, dar totodata aceaste vinuri sunt percepute ca o parte a istoriei universale a vinificatiei, o parte integranta a culturii.
Departe de hotarele republicii este bine cunoscuta, apreciata si iubita productia Combinatului de Vinuri de Calitate “MILESTII MICI”, cel mai vechi loc de pastrare a “bauturii sacre”. Loc ce pastreaza minunea de la Milestii Mici.
Cu milioane de ani in urma pe teritoriul actual al Moldovei se afla Marea Sarmatica, acum insa aici se afla o mare de vinuri cu nuante variate de gust. Valoarea lor, ca si a vinurilor spumante “Moldova de Lux” – poate fi apreciata in salile de degustare, alaturi de diversele meniuri alese la discretia clientilor.
Inconjurat de o aura romantica, acest depozit natural de vinuri – cel mai mare din lume – a aparut in galeriile calcaroase la adancimea de 30-85 metri in anii ’70 ai secolului trecut.
Vinurile pastrate aici, sunt produse din recolta diferitor ani, între 1986 si 2018. Spiritul vremurilor de odinioara se resimte in acest oras vinicol subteran, crescut din tunelurile largi. Galeriile calcaroase naturale cu o lungime totala de 200 km pot fi parcurse cu transportul. Strazile orasului vinicol subteran, amplasate pe o suprafata de 55 km, sunt pline cu budane de stejar, care asemeni unor strajeri stau de veghe dea lungul anilor.
Temperatura constanta de 12°C – 14°C si umiditatea relativa de 80% – 85% ale acestui “regat vinicol” contribuie ideal atat la pastrarea rezervelor strategice moldovenesti, cat si la descoperirea calitatilor naturale ale vinurilor de elita. Din toate regiunile tarii aici au fost aduse vinurile anilor cu cea mai buna recolta si au fost stocate pentru invechire. La moment IS CVC „Milestii Mici” dispune de cca 135 ha vita de vie proprie.”.
Castel Mimi si Crama Milestii Mici. Destinatii turistice langa Chisinau pe care este pacat sa nu le vizitezi cel putin o data in viata.
Leave A Comment