Project Description
ALBA IULIA
Municipiu de reședință al județului Alba, Transilvania, România
Municipiul Alba Iulia este situat la o altitudine de 270 m, la o distanță de 340 km de București, în regiunea Transilvania, pe malul stâng al râului Mureș, la confluența dintre râurile Ampoi și Sebeș.
În antichitate, pe locul actualei cetăți s-a aflat castrul roman Apulum. Între 1595–1596, sub Sigismund Báthory, respectiv între 1600–1601, sub Mihai Viteazul, a fost reședința conducătorului politic al Moldovei, Transilvaniei și Țării Românești, aflate în uniune personală. La 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia, realizând unirea politică a Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești sub cârmuirea sa.
La 1 decembrie 1918 a fost locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța simbolică a orașului, datorită rolului său de capitală istorică.
În colţul sud-vestic al fostului castru de legiune au fost înălțate două biserici timpurii: o rotondă şi o basilică de tip răsăritean. Este locul unde s-au pus bazele viitorului centru episcopal în jurul căruia s-a dezvoltat în timp o intensă viaţă urbană. Până în secolul al XIV-lea, catedrala romano-catolică de la Alba Iulia a fost cea mai mare construcţie religioasă din Transilvania. În zilele noastre este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze, aceasta fiind și cea mai veche clădire din Alba Iulia şi din judeţul Alba, ridicată la începutul secolului al XIII-lea.
A doua, în stil brâncovenesc, a fost ridicată în timp-record pentru a găzdui încoronarea regilor României, Ferdinand și Maria, ca suverani ai României Mari, la 15 octombrie 1922.
Astăzi, Alba Iulia este un oraş european, reşedinţa judeţului Alba, un oraş frumos ce adăposteşte o populaţie de peste 60.000 de locuitori. Cetatea Alba Carolia, simbol al oraşului, este o construcţie impresionantă ce poate fi admirată de către oricine. Fiind un important loc turistic, oraşul este mereu vizitat de turiştii veniţi din toată Europa.
Ca și atracții turistice, dacă ai ajuns în Alba Iulia în primul rând trebuie să vizitezi Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România și una dintre cele mai importante cetăți în stil Vauban din Europa. Cel mai important obiectiv turistic din oraș este această cetate (Oraș în Oraș), în perimetrul acesteia se găsesc și cele două mari catedrale în stil gotic sau neo-românesc, precum și Muzeul Național al Unirii.
În topul celor mai frumoase atracții turistice din județul Alba se află Râpa Roşie, Gheţarul de la Scărişoara, şoseaua Transalpina, satul Rimetea, Cetatea Câlnic, Cascada de la Vidra, Cheile Râmeţului, Vânătarele Ponorului şi Dealul cu melci sau Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă.
Râpa Roşie este cu siguranţă una din frumuseţile judeţului Alba, un loc despre care se ştiu puţine lucruri. Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie are milioane de “riduri” roşii, care se pot vedea din satelit. Acesta este locul ideal pentru iubitorii de aventuri cu parapanta. Râpa s-a format prin eroziunea apei asupra solului, care a provocat, în timp, alunecări de teren masive.
Gheţarul de la Scărişoara este primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume şi se bucură de o mulţime de vizitatori care coboară până în inima peşterii pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar. Vechi de peste 4000 de ani, gheţarul are o grosime de 22 m şi este lung de 400 m.
Principalul motiv pentru care merită vizitat Gheţarul de la Scărişoara este aventura de a coborî în adâncuri. Temperatura scade considerabil la coborâre, iar turiştii sunt sfătuiţi să se îmbrace gros, chiar dacă afară este vară.
Transalpina sau Drumul Regelui este o şosea pe cât de spectaculoasă, pe atât de periculoasă fiind cea mai înaltă şosea din România. Transalpina străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj şi ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele.
Satul Rimetea este un loc unde se poate vedea un peisaj unic în lume, cu case albe şi ferestre verzi care fiind neschimbate de sute de ani atrag foarte mulţi turişti în fiecare an. Special la acest sat care are o populaţie majoritară de origine maghiară este faptul că din cele 300 de case mai mult de jumătate dintre acestea îşi păstrează culoarea albă specifică secolului XIX.
Peştera Vânătarele Ponorului oferă probabil cel mai impunător peisaj din județ deoarece vizitatorii care ajung la această peșteră pot vedea o cascadă lungă de 100 m, ape care se pierd sub stânci și zeci de metri de pereți vineți care compun în totalitate peisajul de la Vânătarele Ponorului. Cascada se recunoaște după vuietul puternic al celor 92 m de apă în cădere.
Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este un castel construit în secolul al XVII-lea în stilul renașterii franceze.
Situat la mijlocul distanței dintre Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici, castelul a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor. Dispune de patru turnuri circulare în fiecare colț, fără rol defensiv, și un turn secundar alipit uneia dintre fațade și care are în interior o scară.
În prezent imaginea castelului este asociată cu vinurile de Jidvei, deoarece după 1989, castelul a fost retrocedat familiei Haller care l-a vândut deținătorilor firmei de vinuri Jidvei, devenind astfel proprietate privată.
Cheile Râmeţului reprezintă cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, această zonă fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare.
Accesul se face pe drumul judeţean asfaltat care pleacă din Teiuş, cale de 18 km până la Mănăstirea Râmeţ. Apoi, se continuă pe drumul pietruit încă 4 km.
Datorită reliefului, cheile se pot parcurge doar prin traversarea pe cursul apei, pe timpul verii. Pe prima porţiune există o amenajare cu bride şi cabluri de oţel care permit vizitarea cheilor pe timp de vară până la celebrul portal al cheilor şi până la porţiunea numită „la cuptor”.
De aici încolo, vizitarea cheilor presupune traversarea pe cabluri suspendate şi pe firul apei, în unele porţiuni apa ajungând până la 2 m adâncime.
HOTEL TRANSILVANIA 4*
Hotelul este situat în centrul orașului la 300 m de Cetate
Adresa: P-ta Iuliu Maniu nr. 11, 510094 Alba Iulia, România
Informații și dotări
Dotări generale:
- Restaurant a la carte cu specific mediteranean sau internațional
- English bar
- Lobby bar
- Sală de conferințe: 80 de locuri
- Sală de meeting: 30 locuri
- Room service
- Parcare gratuită.
Servicii și facilități:
Check in: ora 14.00
Check out: 12.00
Servicii masa: se acorda in restaurantul hotelului.
Dotări camere: TV, aer conditionat cu reglaj personalizat în fiecare camera, minibar, băi moderne cu cabină de duș, uscător de păr.
Hotel oferă baby cot gratuit pentru cei mici (copii cu vărsta de până la 2 ani) la cerere.
Animalele de companie nu sunt acceptate.
Fumatul este interzis în camere, fiind permis exclusiv în spatiile semnalizate corespunzător.
Număr total camere: 80
Duble 3*: 20: sunt 10 camere standard matrimoniale (pat matrimonial 160 x 210) cu vedere la curtea interioară, cu mobilier clasic, si 10 camere twin (2 paturi 90 x 210) cu vedere la curtea interioară.
Dubla 4*: 56
Camere matrimoniale/twin, paturi cu saltea premium king size (180 x 210 matrimonială și 90×210 twin), instalație de aer condiționat și ventilație controlabilă electronic și reglabilă individual.
Apartamente: 4 categoria 4*
Apartamentele au vedere spre oraș, balcon propriu, cadă cu jaccuzi cu vedere în cameră, dușul cu efect de ploaie, instalație de aer condiționat și ventilație controlabilă electronic și reglabilă individual. Dispune de un dormitor cu pat matrimonial king size 180 x 210 și o zonă de relaxare cu canapea extensibilă.