Project Description
CLUJ NAPOCA
Municipiu de reședință al județului Cluj, Transilvania, România
Orasul Cluj Napoca, este al patrulea oras ca marime din Romania si este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale si industriale din Romania dintre care amintim Universitatea Babeș-Bolyai, cu faimoasa sa grădină botanică. În 2015, Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului. Este situat in centrul Transilvaniei si este vechi inca din anul 106, cand Imperiul Roman a cucerit Dacia si a format o asezarea Napoca. Totusi, prima atestare a numelui Cluj a fost in 1213 sub denumirea latina Castrum Clus.
Orasul are una dintre cele mai dinamice economii din România. Principalele atuuri, din punct de vedere economic, pe care le deține Clujul, sunt forța de muncă specializată, infrastructura de transport dezvoltată (aeroportul a cărui pistă și ofertă de servicii sunt în extindere), vocația multiculturală a orașului, potențialul turistic, mediul de afaceri dinamic și rata scăzută a șomajului.
Cluj-Napoca are o multitudine de atractii turistice si monumente, cum ar fi Biserica Sf. Mihail din Piata Unirii, construita in secolul XIV in stil gotic, cu statuia lui Matei Corvin in fata, sau Palatul de Justitie din Piata Avram Iancu. In Cluj-Napoca se afla cea mai mare universitate din Romania, Universitatea Babes-Bolyai, cu faimoasa Gradina Botanica situata in apropiere de centrul orasului. Pe langa aceasta gradina, Cluj-Napoca are de asemenea cateva parcuri mari, cel mai renumit fiind Parcul Central, fondat in secolul XIX si care include un lac artificial cu o insula, precum si cel mai mare cazino din oras, Chios.
Situat pe valea râului Someșul Mic, orașul este considerat capitala neoficială sau inima regiunii istorice Transilvania.
Municipiul Cluj-Napoca a constituit în permanență un centru de atracție turistică, datorită monumentelor aparținând trecutului istoric, cât și bogatei activități cultural-științifice favorizată de muzeele și biblioteci de rezonanță națională, de existența teatrelor dramatice și lirice, cu largă audiență și pe plan internațional și nu în ultimul rând de existența Grădinii Botanice – așezământ de notorietate europeană, în incinta căreia se află și un valoros muzeu botanic.
Cele mai importante obiective ale orasului pe care nu trebuie sa le ratezi sunt: Piata Unirii, Parcul Cetatuia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Muzeul de Istorie al Universitatii “Babes-Bolyai”, Muzeul Zoologic, Vivariu, Parcul Etnografic National “Romulus Vuia”, Teatrul National Cluj-Napoca si Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Bastionul Croitorilor si Observatorul Astronomic, Centrul de Cultura Urbana “Turnul Croitorilor”, Sala Polivalenta, Stadionul Cluj Arena, Parcul Central Simion Barnatiu, Piata Muzeului, Cimitirul Central, Gradina Botanica, Muzeul Botanic, Biserica Romano-Catolica “Sfantul Mihail”, Statuia lui Matei Corvin, Catedrala Ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului”.
Pentru a te bucura de frumusetea orasului mergi la o plimbare in Centrul Clujului, ce se remarcă printr-o serie de monumente istorice, clădiri din secolele XVII-XX, clădiri impresionante în stil baroc, renascentist şi gotic.
Prima piaţă a Clujului medieval a fost Piaţa muzeului unde putem admira clădiri gotice, baroce şi monumentul neo-baroc Karolina, cel mai vechi monument laic din Cluj. Zona Pieţei Muzeului, pietonală acum, e înţesată cu terase şi tarabe ale micilor meşteşugari locali.
De vizitat in imprejurimi va propunem Traseul turistic de sud: Cheile Turzii, rezervatie naturala unde pot fi organizate drumetii si activitati de escalda; Salina Turda, o destinatie moderna de agrement si de tratament, Muzeul de Istorie din Turda, care pastreaza o importanta mostenire din epoca romana; Muntele Baisorii, o statiune favorabila practicarii sporturilor de iarna. Iar pe partea de nord-est, se remarca Castelul Banffy de la Bontida, simbolul barocului transilvan. Manastirea Nicula, Rezervatia naturala Stufarisurile de la Sic.
Salina Turda este unul din principalele obiective turistice ale Trasilvaniei, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare, o bază de agrement modernă şi, în acelaşi timp, o bază de tratament. Vârsta depozitelor salifere din Transilvania este de aproximativ 13 milioane ani. Mină are amenajat: un lift panoramic, o pistă de minigolf, două piste de minibowling, un teren de sport şi un amfiteatru cu 180 de locuri, care găzduieşte diverse concerte. De asemenea, în incintă funcţionează şi un carusel care oferă o imagine panoramică asupra Minei Rudolf. În Mina Terezia a fost amenajat un lac subteran ce oferă posibilităţi pentru o plimbare cu barca la 112 metri în adâncul muntelui de sare. Mina Ghizela a fost amenajată pentru a deservi exclusiv activităţii de tratament balnear.
Lacul Tarniţa este unul artificial, de acumulare, format în urma construirii unui baraj în anul 1974, baraj care măsoară 97 m înălţime şi 237 m lungime. Lacul este deschis turiştilor pentru sporturi precum pescuitul, ski-ul nautic, jetski, înot sau plimbări cu barca. În zonă se organizează şi evenimente sportive şi concursuri.
Palatul de Justitie si Palatul Szeky. Palatul de Justitie este o cladire in stil eclectic ridicata in 1900-1902. Palatul Szeky a fost construit in anul 1893 de catre Miklos Szeky, un renumit farmacist clujean.
Casa Matei Corvin este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regaseste in forma initiala. Este o cladire gotica care a fost construita prin contopirea a trei case, poarta ogivala fiind elementul arhotectonic definitoriu ce o incadreaza in acest stil. Potrivit traditiei, in aceasta casa s-a nascut Matei, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara.