Coronavirusul, acest dusman al umanitatii. Acesta este tagline-ul zilelor noastre si parca nu mai stim de unde sa ne luam informatiile.
Din pacate, aceasta „criza” mondiala nu face decat sa ne debusoleze. Unora dintre noi ne da planurile de calatorie peste cap, ba chiar altora ni le anuleaza definitiv.
In incercarea de a gasi cea mai buna imagine de ansamblu asupra problemei, am cautat informatii venite din surse sigure, informatii echilibrate.
Dr. Mihail Pautov ofera o serie de explicatii interesante pe care, sinceri sa fim, le-am cam lua în calcul.
1. Coronavirusurile sunt cele care cauzeaza între 15 si 25% dintre racelile virale care apar de-a lungul unui sezon. Altfel, 1 din 4 oameni raciti este infectat cu o forma de coronavirus. Deci e safe!
2. Persoanele care au fost declarate decedate din cauza coronavirusului au o varsta medie de 75 de ani si comorbiditati adaugate: boli cardiace, boli metabolice. So, don’t panic!
3. Virusul gripal comun a ucis, in 2019, intre 300.000 si 650.000 de oameni. CDC estimeaza ca pana in acest sezon au existat cel putin 15 milioane de cazuri de gripa, 140.000 de spitalizari si 8.200 de decese cauzate de gripa (doar in SUA). Si, iata, n-avem epidemie.
4. Rujeola omoară. Da, omoara si ea, si mai tare decat coronavirusul. Trist este ca rujeola este o boala ce poate fi prevenita prin vaccin, vaccin pe care din pacate nu-l prea folosim. In 2019, 140.000 de oameni si-au pierdut viata din cauza rujeolei.
5. Să ne linistim. Mortalitatea in cazul coronavirusului este mica, ba chiar foarte mica. Noul virus a ucis 2-3% din cazurile diagnosticate si internate. Acest procent este relativ si nu tine cont de posibili mii de purtatori infectati care s-au vindecat de la sine, fara sa fie diagnosticati intr-o unitate sanitara.
Concluzionand, situatia pacientilor diagnosticati cu coronavirus in Romania, astazi 2 martie este urmatoarea:
3 persoane diagnosticate
1 persoana vindecata
52 persoane in carantina
8167 persoane monitorizate la domiciliu
Asadar, sfatul nostru este sa nu ne panicam si sa ne comportam corect si rational.
Inainte de final, 5 reguli de bun simt care ne tin sistemul imunitar la cote maxime:
Ne spalam pe maini, des!
Evitam contactul direct cu persoanele bolnave.
Ducem cotul la gura, nu mana!
Purtam masca, cand suntem raciti!
Ei bine, dragilor! Hai sa fim rezonabili. Hai sa ne gandim cu drag la calatorii si sa le facem. Mai mult decat atat, tot specialistii sunt cei care spune ca sa calatoresti iti face bine.
Potrivit studiilor citate in raportul „Destinatia Imbatranire Sanatoasa: Beneficiile fizice, cognitive si sociale ale calatoriilor”, publicat de Coalitia Globala pentru Imbatranire (GCA). De exemplu, femeile care pleaca intr-o excursie cel putin de 2 ori pe an au un risc simtitor mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care pleaca intr-o calatorie o data la 6 ani sau mai rar, potrivit unei cercetari desfasurate pe parcursul a 20 de ani, la care au luat parte femei intre 45 si 64 de ani. Rezultatele au fost valabile chiar si dupa ce au fost luati in considerare factori importanti, precum tensiunea arteriala. Un alt studiu a aratat ca femeile care pleaca in calatorii au un risc de 2 ori mai mic de a avea episoade de depresie, comparativ cu cele care nu merg in excursii. Barbatii care pleaca o data pe an in concediu isi micsoreaza astfel atat riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cu 30%, cat si pericolul de deces, cu 20%, comparativ cu cei care nu pleaca in calatorii, arata cercetarile.
Leave A Comment