PRAID

/PRAID
PRAID2019-04-21T23:02:36+03:00

Project Description

PRAID

 

 

 

 

Localitatea Praid este o statiune balneara situata la altitudinea de 5oo-525m, in judetul Harghita, incadrat de localitati cu vechi renume turistic, precum Sovata si Corund, dar ,, binecuvântata” cu o mina de sare.
Statiunea Praid si-a creat un bine-meritat renume propriu, care îmbina în mod spectaculos farmecul rustic al satului secuiesc, dezvoltand structuri turistice de tip rural, balnear si de agrement.
La Praid se gasesc izvoare hipertermale (49 grade) sarate si un munte de sare cu lapiezuri si izvoare sarate.
Statiunea Praid dispune de un climat specific de adapost cu veri racoroase si ierni reci.

Profil: afecţiuni respiratorii – reumatologie

Factori de cura: Climat stimulativ puternic ozonat, salină de adâncime cu microclimat specific.

Alti factori: Staţiunea Sovata, Lacul Ursu care prezintă fenomenul de heliotermie (stratificarea termică a apei), Lacul Roşu, Lacul Sf. Ana, Cheile Bicazului, centrul de olărit Praid.

Indicatii terapeutice: Astm, bronşite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice, emfizem pulmonar, silicoze, afecţiuni respiratorii.

Contraindicatii: Tuberculoze, cancer pulmonar, afecţiuni cardiovasculare, stari post infarct, sarcină.
Instalatii de tratament: 16-18 zile de procedura in salina, cate 4-5 ore pe zi, anual sau din doi in doi ani in functie de gravitatea bolii.

Obiective turistice antropice: Casa memoriala Áprily Lajos, Expozitia etnografica, Cetatea Doamnei Rabson

Obiective turistice naturale: Baile mezotermale
În cadrul localităţii Praid există un ştrand amenajat, cu apă sărată. Tot aici lângă ştrand sunt amenajate băi sărate fierbinţi (în vane) apă sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficient în tratarea reumatismului.
Apă sărată şi iodurată are un efect calmant, relaxant fizic şi psihic. Băile sărate acţionează asupra întregului organism şi ca atare are urmatoarele efecte: calmant, relaxant fizic si psihic, antiinflamatorie, vasodilatator, şterilizator de piele şi mucoase, cicatrizant. Durata băii este de la 10 minute pe zi, până la 30 minute, în funcţie de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de 36 grade. Un tratament la vană constă din 10-14 băi calde fără intrerupere.
Băile sărate din Praid funcţionează în perioada 1 iunie-15 octombrie.
Salina Praid este principala atractie din localitate si din regiune.
Situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrând acum în salina. Cu o forma eliptica, zacamântul are diametre de 1,2-1,4 km si o adâncime de 2.700 metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei. Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 0C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg.
Rezultatele obtinute în salina Praid ne arata ca tratamentul subteran speleo – si climatoterapeutic este o metoda simpla si eficienta, care contribuie la ameliorarea starii bolnavilor suferinzi de boli ale cailor respiratorii, mentine si reface echilibrul sufletesc si tonusul sistemului nervos vegetativ.
Efectul terapeutic al pesterilor si excavatiilor subterane a fost cunoscut de secole.
Camerele de tratament si anexele sunt iluminate electric, cu aeraj continuu. Aici sunt amenajate terenuri de joaca, scaune si sezlonguri, mese de biliard, de ping-pong, porti de handbal, o capela ecumenica si un bar, toate acestea pentru a face mai suportabia si mai variata, cele minim 4 ore obligatorii pentru tratament în subteran.

Temperatura medie: Temperatura vara: 20°C si Temperatura iarna: 2°C
Cel mai apropiat aeroport: Tg. Mureş – 75 km

HOTEL PRAID 2*

Hotelul este situat chiar in centrul statiunii, langa soseaua principala care tranziteaza localitatea, la doar 250 m de Salina Praid si 500 m de strandul sarat si baile sarate Praid.

Adresa: Praid, str. Principala nr. 1098, cod 537240, jud. Harghita
Dupa un proces de renovare – modernizare de 6 luni, relativ scurt ca durata, dar intens din perspectiva schimbarilor, Hotelul PRAID din statiunea harghiteana cu acelasi nume si-a redeschis „porţile” in iulie 2009.
Dotari generale: restaurant -120 locuri, parcare proprie, loc de joaca pentru copii -in curand, pastrare obiecte de valoare, camera bagaje, pizzerie- 40 locuri, terasa – 100 locuri.

Dotari camere: TV, baie cu dus, balcon -numai la camere duble, internet. wireless.

Număr total camere: 26,Single: 2, Duble: 15 – dintre care 3 camere cu pat matrimonial si 12 camere cu doua paturi. Apartamente: 7 – dintre care 4 apartamente pentru 3 persoane si 2 apartamente pentru 4 persoane din care 1 duplex cu 2 bai.Triple: 2 – cu 3 paturi

Abonament (minim 5 zile consecutive, valabil pentru 1 intrare/zi) – adulti – 15 Lei/zi, copii 0-3 ani gratuit, copii peste 3 ani, elevi si studenti 10 Lei.

Servicii masa:se acorda in restaurantul propriu la hotelului, in sistem fisa cont. Restaurantul va ofera un meniu variat, bogat in specialitati culinare secuiesti, ardelenesti si internationale.

Tratament:consta in speleoterapie in Salina Praid (tot timpul anului, pentru afectiuni respiratorii), bai sarate la vana (mai – octombrie, pentru afectiuni reumatice) sau strand sarat (iunie – septembrie). Este necesara efectuarea unui consult medical la un cabinet de specialitate existent in Praid). Tratamentul este indicat pentru urmatoarele afectiuni: astm bronsic, bronsita cronica, rinita cronica, sinuzita cronica, emfizem pulmonar obstructiv, silicoza, infectii respiratorii repetate.
Tariful pentru tratament in salina se refera la 1 procedura (speleoterapie/climatoterapie in mina de sare) si include transport cu autobuzul dus-intors, taxa de intrare in mina.
In zilele de duminica nu se face tratament in salina. Tratamentul balnear in salina se acorda pentru minim 5 zile consecutive de intrare in salina (exceptand duminica).

Project Details

Categories: