BUSTENI

/BUSTENI
BUSTENI2019-04-21T22:59:40+03:00

Project Description

BUSTENI

Oraș în județul Prahova, România.

Profil:  odihnă, drumeții, sporturi de iarnă

Bușteni, este un oraș localizat pe Valea Prahovei, la poalele Munților Bucegi, care au altitudinea maximă de 2.505 m, fiind locul ideal din care se pleacă în masivul Bucegi pentru drumeții, alpinism și odihnă.

Staţiunea climaterică Buşteni oferă, în orice anotimp, condiţii optime de petrecere a concediului, a vacanţelor, a sfârşitului de săptămâna, într-un frumos cadru montan.

Străjuită de munţii Caraiman (2384 m) şi Coştila (2489 m), străbătută de apele râului Prahova, staţiunea se remarcă atât prin pitorescul ei şi a împrejurimilor, precum şi prin posibilităţile pentru practicarea unor variate forme de turism: drumeţii montane, alpinism, practicarea sporturilor de iarnă, excursii la cabane etc.

În orașul Bușteni cel mai important obiectiv îl reprezintă Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial (1926–1928) aflată pe vârful Caraiman, monument istoric memorial sau funerar de interes național.

Statiunea Busteni face legatura cu Platoul Bucegilor prin cel mai lung traseu de telecabina din tara. Ca si posibilitati de schi, se remarca Partia Kalinderu, omologata de federatia internationala de schi, putand astfel organiza concursuri si gazdui schiorii de performanta. Partia are in dotare tunuri de zapada artificiala, pentru batatorirea acesteia folosindu-se masini speciale. Partia este dotata cu telescaun.

Din Bușteni se ajunge la Cascada Urlatoarea, impresionanta prin debit si inaltime, traseul fiind accesibil tot timpul anului. Aceasta este un punct de atracţie pentru mii de turişti, datorită frumuseții căderii de apă și legendei care o însoțeste. Este unul dintre cele mai ușoare trasee montane din Bucegi.

Dacă o vei vizita, vei observa cu siguranță două stânci de o parte și de alta a cascadei. Se spune că ele îi reprezintă, de fapt, doi ciobani. Conform legendei, aceștia prinseseră drag de fiica Jepilor bătrâni și o urmăreau îndeaproape, dar nu știau unul de altul. Într-o zi neguroasă, ei au întins mâinile spre păstoriță, iar aceasta, înspăimântată fiind, s-ar fi aruncat de pe stânci în gol, prefăcându-se în cascadă. Din cauza grozăviei, ciobanii ar fi împietrit și pe loc s-ar fi transformat în cele două stânci.

 

 

Manastirea Caraiman

Pe Valea Prahovei, chiar la poalele Caraimanului, cum mergi spre telecabina din Bușteni, pe partea stângă, se deschide un drum către un peisaj de poveste, unde s-a ridicat  în anul 1998 mănăstirea cu acelaşi nume ca al falnicilor munți: Caraiman.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino a fost construit in 1911 de Printul Grigore Gheorghe Cantacuzino, fiind realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez ce se întinde  pe o suprafață de 3148 mp.

Interiorul este spectaculos, fiecare dimensiune, atat verticala cat si orizontala, fiind bogat ornamentate.

Casa memoriala Cezar Petrescu

Casa memorialã “Cezar Petrescu”, este o secție a muzeului județean de istorie și arheologie.

Biserica Domneasca

Biserica Domneasca a fost construita, in anul 1889, de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria. Constructia este realizata din piatra de cariera, provenita din masivul Caraiman.

Varful Caraiman

Varful Caraiman are o altitudine de 2025 m si este vizibil de pe creasta Pietrei Mari si de pe Valea Prahovei.  Este foarte usor de recunoscut datorita Crucii, care este asezata pe unul dintre versantii sai. In apropriere de varful Caraiman se gaseste Cabana Caraiman – poarta de acces catre platoul Bucegilor dinspre Jepii Mici.

Telecabina Busteni – Babele

Telecabina Busteni- Babele are o capacitate de 25 persoane, traseul este de 4350 m lungime si o diferenta de nivel de 1235 m.

De la Babele se poate cobori la Pestera Ialomicioara (atat cu telecabina cat si pe jos, urmand traseul marcat)- o capodopera naturala, slefuita si amenajata prin grija autoritatilor monahale.

Telecabina Busteni – Babele este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Sfinxul

Situat la o distanta de 10 minute de cabana Babele, se gaseste marele Sfinx din Bucegi, formarea lui fiind datorată eroziunii vântului. Asemănarea sa cu un Sfinx (dacă este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său), cât și legendele și istoria locului, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă.

Babele

Babele sunt formatiuni stancoase formate prin erodarea vantului – monumente ale naturii.

Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman

Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului. A fost construita intre anii 1926-1927 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata la cota 2291 m.

Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m (cu tot cu soclu) si latimea de 14 m.

La început iluminatul monumentului s-a făcut cu ajutorul generatorului de energie electrică iar in anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național.

Monumentul este în prezent în administrarea Consiliului Local al orașului Bușteni. Astăzi, odată cu lăsarea întunericului, Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri și poate fi văzută de la zeci de km depărtare, de pe Valea Prahovei.

 

 

 

Project Details

Categories: